Foto van een zittend en een staand iemand in een eenpersoonskantoor van Verzamelgebouw Reeuwijk.

Waarom is een goede werkplek belangrijk?

Ga nu eens rustig op je huidige werkplek zitten (al is het de keukentafel), haal bewust adem, ontspan je kaken, zet je voeten op de grond en besef in welke ruimte je zit en wat er om je heen staat!

Bedenk wat je stoort, wat je mist en wat je idealiter om je heen zou willen hebben.

Als op elk moment van de dag, elke dag van de week, je niets meer stoort, je niets meer mist en je alles om je heen hebt wat je wenst, dan heb je de ideale werkplek te pakken.

Het vraagt echter nog wel wat bewustwording om precies te weten wat de ideale werkplek voor jou is. En als je het eenmaal weet, dan moet je ook nog maar eens zien te realiseren.

Verhoog je productiviteit op de ideale werkplek

Het woord “werkplek” zegt het al, het is een plek om te werken. Dus in eerste instantie moet je het zodanig inrichten dat je jouw taken zo goed mogelijk kunt uitvoeren. Vaak wordt dan naar de productiviteit gekeken, zoals die van een machine, die een x aantal producten per uur kan maken. Naast dat het om de kwantiteit gaat, moet het natuurlijk tegelijkertijd ook om de kwaliteit gaan. Op de ideale werkplek kun je veel productie maken van een hoge kwaliteit.

Ook met betrekking tot productiviteit kun je je weer afvragen, wat stoort me, wat mis ik en heb ik alles om me heen wat ik wens.

Verminderen van afleiding

Als collega’s je storen, zou je in een eigen eenpersoonskantoor kunnen zitten en afspreken dat als de deur dicht is je niet gestoord wil worden. Ook je mobiel kun je op stil zetten en je e-mail uitzetten en slechts op bepaalde momenten op de dag openen.

Eenpersoonskantoor met bureau
Eenpersoonskantoor bij Verzamelgebouw Reeuwijk

Creëren van een comfortabele werkplek

Op een kantoorwerkplek kun je bijvoorbeeld denken aan wat je mist, zoals een extra beeldscherm, omdat je dan niet steeds tussen twee programma’s op één scherm hoeft te switchen. En het leidt ook minder af. Maar je kunt ook denken aan een printer naast je.

Bedenk goed voor jezelf wat je verder nog zou willen hebben om lekker door te kunnen werken. Bijvoorbeeld een standaard voorraad met wat flesjes water.

Hoe creëer je een gezonde en comfortabele werkplek?

Nu is het voor de ideale werkplek niet genoeg om op de korte termijn alleen productief te zijn. Om ook op de lange termijn productief te kunnen zijn, is het belangrijk om een gezonde en comfortabele werkplek te hebben. Jouw gezondheid en jouw welzijn zijn het belangrijkste. Niemand in het bedrijf is er bij gebaat dat je ziek wordt.

Er zijn verschillende onderdelen waar je je bewust van moet zijn voor jouw ergonomische en gezonde werkplek: De werkplekinrichting, de werkwijze en de werkhouding

Ergonomie: de juiste werkhouding en werkwijze

De juiste inrichting van je werkplek heeft veel te maken met de ergonomie. Door de werkplek ergonomisch in te richten, zorg je ervoor dat je tijdens het werk de juiste werkhouding aanneemt. Verzamelgebouw Reeuwijk heeft ervoor gezorgd dat hun eenpersoonskantoren zijn uitgerust met elektrisch in hoogte verstelbare bureaus om dit te vergemakkelijken.

Een goede bureaustoel, in hoogte verstelbaar bureau en armleuningen

Zorg voor een goede bureaustoel met goede ondersteuning in de rug, goede in hoogte verstelbare armleuningen, zodat die gelijk kunnen zijn aan de hoogte van het bureau om steun te vinden voor je ellebogen. En eventueel ook een in hoogte verstelbaar bureau, zodat je zowel zittend als staand kunt werken, maar ook precies de juiste hoogte van het bureau voor jou kunt instellen.

Stand van het beeldscherm, toetsenbord en muis

Ook de stand van het beeldscherm is belangrijk. Zit recht voor het scherm. Idealiter staat je scherm zo opgesteld dat je kijkhoek 10-20° beneden ooghoogte is. De bovenkant van het beeldscherm mag dus niet boven je ooghoogte uitkomen. Het advies om de bovenste 5 cm van het scherm op ooghoogte te hebben.

Het toetsenbord moet vrij dicht voor jou worden geplaatst. De muis moet op gelijke hoogte worden geplaatst en dicht naast het toetsenbord. Zorg ervoor dat je onderarmen (mét de elleboog) goed ondersteund zijn. Plaats de ellebogen zo verticaal mogelijk onder de schouders bij typen en muisgebruik. Vermijd ver naar voor of opzij reiken met de arm.

Juiste verlichting op je werkplek

Daarnaast spelen in de ruimte van de werkplek ook de juiste verlichting en een goede akoestiek een belangrijke rol in het creëren van de geschikte werkplekinrichting. Voor bureauwerk is een goede verlichting op de werkplek minimum 500 Lux. De directe omgeving, 50cm rondom de werkplek, heeft dan best een minimale gemiddelde verlichtingssterkte van 300 Lux.

Rustige kleuren bevorderen de concentratie over het algemeen. Bijvoorbeeld blauwtinten en minder uitgesproken kleuren zoals groen en bruin. Zorg voor afwisseling.

Goede ventilatie en luchtvochtigheid

Voor de gezondheid en het welzijn is het ook zeer belangrijk dat er goede ventilatie is. Voldoende verse en schone lucht is nodig om de luchtkwaliteit hoog te houden. Let er ook op dat ventilatieroosters en -systemen vrij zijn van blokkades en dat frisse lucht vrijelijk kan stromen.

Naast ventilatie is ook een goede luchtvochtigheid erg belangrijk. Een te droge of juist te vochtige lucht op kantoor is voor je team geen pretje. Zo kunnen er keel- en oogproblemen ontstaan en hebben teamleden die last hebben van rosacea, een veel voorkomende huidaandoening, ook niets te lachen. Let er daarom op dat de luchtvochtigheid in de ruimte in balans is; niet te droog, niet te vochtig.

Een prettige akoestische omgeving

Zorg ook voor een prettige akoestische omgeving. Je moet ongestoord kunnen werken aan je taken. Denk aan het aanwijzen van aparte vergader-, overleg- en bel-ruimten.

Juiste temperatuur

Zorg ook voor de juiste temperatuur op je werkplek. Deze mag niet te laag zijn, maar ook zeker niet te warm. Klachten als hoofdpijn, duizeligheid en een gebrek aan productiviteit spelen op indien de temperatuur oncomfortabel is. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 en 21 graden.

Tip! Maak gebruik van planten

Tot slot plaats bij je werkplek een of meer planten. Deze zuiveren niet alleen de lucht, maar houden ook de vochtbalans in balans. Je ademt zo niet alleen schonere lucht in, het fleurt ook nog eens de werkplek op. 

Enkele voordelen van het huren van een werkplek

Professionele uitstraling

Als er anderen bij je op bezoek komen, bevestigt en communiceert een professionele werkomgeving ook dat je gezond en productief werkt. In alles zit dan de energie dat er productief gewerkt wordt met oog voor kwaliteit.

Samenwerking en netwerken

Als je in een omgeving zit waar er voor is gezorgd dat jij en ook anderen ongestoord en ideaal kunnen werken, dan motiveer je elkaar ook om optimaal te werken. Als je in een bedrijfsverzamelgebouw zit en je komt daar ook anderen tegen, dan is er ook nog het sociale aspect. Je kunt kwijt wat je zo dagelijks beweegt, maar je neigt ook sneller om iets voor elkaar te kunnen betekenen. Je bent geneigd tot samenwerken en je ontwikkelt en verstevigt relaties binnen en buiten de eigen organisatie.

Werkplekken in verzamelgebouw

Werkplek huren?

Een ideale oplossing voor wie een kantoor te groot is, is het huren van een eigen werkplek. U heeft een eigen bureau, bureaustoel en archiefkast en er is niemand anders die op uw werkplek gaat zitten. Alle algemene ruimten staan tot uw beschikking en er zijn allerlei extra diensten beschikbaar. U kunt al een werkplek huren vanaf €195,- per maand, exclusief servicekosten.

Conclusie

Als op elk moment van de dag, elke dag van de week, je niets meer stoort, je niets meer mist en je alles om je heen hebt wat je wenst, dan heb je de ideale werkplek te pakken. En dat betreft zowel je eigen werkplekinrichting, als het kantoor, het binnenklimaat en de relaties met anderen.

Je er bewust van zijn wat JIJ qua werkplek nodig hebt is één en daarna moet je zelf de verantwoordelijk nemen om er ook voor te zorgen dat je zo’n werkplek om je heen creëert, want pas dan kun jij het beste uit jezelf halen, zul je jij je het beste ontwikkelen en zal diegene voor wie jij werkt het meest profiteren.

Eigenlijk heel stom als je dat niet voor jezelf organiseert!

Deel dit bericht:

Bezichtigingsformulier

Wilt u meer weten over de full-service aanpak van Verzamelgebouw Reeuwijk of wilt u graag langskomen voor een rondleiding om uzelf te oriënteren? Maak dan direct een afspraak door ons te bellen via 0182 308 191 of vul het contactformulier in.

Neem contact met ons op

CONTACTFORMULIER

Wilt u meer weten over de full-service aanpak van Verzamelgebouw Reeuwijk of wilt u graag langskomen voor een rondleiding om uzelf te oriënteren? Maak dan direct een afspraak door ons te bellen via 0182 308 191 of vul het contactformulier in.

Neem contact met ons op